خودآزاری اجتماعی یا مرگ احساس با پیگیری اخبار قتل و تجاوز
کد خبر: 3758554
تاریخ انتشار : ۰۵ آبان ۱۳۹۷ - ۰۸:۴۷
ایکنای خراسان شمالی گزارش می‌دهد؛

خودآزاری اجتماعی یا مرگ احساس با پیگیری اخبار قتل و تجاوز

گروه اجتماعی - تولید اخبار منفی در جامعه سبب افزایش یأس، ناامیدی و احساس ناامنی می‌شود در این راستا می‌توان اخبار منفی را با هدف پیشگیری در جامعه و به دور از هرگونه بزرگنمایی منعکس کرد.

انتشار اخبار منفی جذب یا خودآزاری مخاطب؟

به گزارش ایکنا از خراسان‌شمالی، در انبوه اخبار، رسانه و شبکه‌های اجتماعی متعدد در کشور اخباری که به آسیب‌های اجتماعی از قبیل اعتیاد، طلاق، قتل و تجاوز می‌پردازد همواره طرفداران زیادی نسبت به دیگر حوزه‌ها دارد.
انتشار این اخبار به خودی خود شاید فقط خبر یک ناهنجاری را در جامعه گزارش دهد اما بار منفی که بر اذهان مردم می‌گذارد بسیار مهم بوده زیرا به نوعی قبح آن آسیب اجتماعی در جامعه از بین رفته و زمینه و ابعاد مختلف آن بیشتر نمود پیدا می‌کند.
در این گزارش برای اینکه بدانیم چرا اخبار منفی که زیرپا گذاشتن هنجارها را نشان می‌دهند در کانون توجه هستند، ابتدا پای صحبت‌های چند نفری نشستیم که این خبرها را غالباً دنبال می‌کنند.
الهام  آزاد زاده که کارشناس ارشد روابط عمومی است به ایکنا گفت: همواره اخبار منفی در کانون توجه مردم قرار دارد زیرا هنگامی که آب در جریان بوده که خبر نیست اگر آن آب برگردد خبر شده و یا اینکه اگر سگی انسان را گاز بگیرد خبر نیست چون طبیعت سگ این گونه است اما اگر انسانی سگ را گاز بگیرد خبر است.
وی افزود: اخباری همانند نابسامانی‌های اجتماعی، خشونت و اختلافات خانوادگی به دلیل اینکه هنجارهای جامعه و عرف جامعه را به نوعی تحت الشعاع قرار می‌دهند بیشتر برای مردم جلب توجه می‌کند.
وی با ذکر اینکه همواره اخبار منفی در جذب مخاطب نسبت به اخبار دیگر حوزه‌ها تاثیر بیشتری دارند، یادآور شد: شاید مردم در دنبال کردن اخبار اقتصادی، دینی و سیاسی به اخبار دارای منابع مستندتری توجه می‌کنند.
آزاد زاده عنوان کرد: گاهی مواقع اتفاقی همانند قتل یا تجاوز در کشورهای جهان سوم رخ می‌دهد شاید در نگاه اول این فقط یک حادثه باشد اما در سطح بین‌المللی ابر رسانه‌ها با پردازش آن به شیوه‌ای که خودشان خواهان آن هستند سبب می‌شوند که این خبر به عنوان تیتر اول در همه رسانه‌ها کار شود تا تاثیرات اجتماعی مورد نظر آنان به واسطه این خبر در آن جامعه گذاشته شود.
انتشار اخبار منفی سبب ایجاد احساس ناامنی می‌شود
محمد ایمانی نیز که دیپلم کامپیوتر دارد به ایکنا گفت: اخبار منفی به دلیل اینکه به بیان یک آسیب در جامعه می‌پردازد از اهمیت بسزایی برخوردار است زیرا افراد هنگام خواندن اخباری از این قبیل بیشتر ازنحوه رخداد آن باخبر می‌شوند و حداقل در بسیاری از امورات روزانه خود در بحث امنیت موارد مختلفی را رعایت می‌کنند.
وی ادامه داد: هنگامی که خبر تجاوز و قتل دختر بچه 9 ساله را می‌خوانی که به برای خرید نان رفته و دیگر برنگشته سبب می‌شود مواردی که تا دیروز شاید برایت اهمیت نداشت امروز بیشتر مورد توجه قرار گیرد و در این حوزه هوشیارتر رفتار کنی و از کوچکترین غفلت هم بپرهیزی.
اخبارمنفی به دلیل حساسیت جامعه جذابیت بیشتری دارد
سارا یزدانی که دارای کارشناسی ارشد مدیریت مالی است نیز به ایکنا گفت: اخبار منفی همانند تصادف و تجاوز را بیشتر از روی کنجکاوی می‌خوانم که ببینم فردی که به آن تجاوز شده چگونه بوده و یا نحوه تجاوز و قتل چه طور بوده زیرا برایم جذابیت خاصی دارد. این جذابیت نیز ناشی از این موضوع بوده که در جامعه ما مردم به مسائل ناموسی و اختلافات خانودگی حساسیت بیشتری دارند.
اخبار منفی را نمی‌خوانم/ ذهن خودم را آزار نمی‌دهم
اعظم قهرمانی کارشناس مترجمی زبان انگلیسی نیز به ایکنا گفت: من هیچ وقت در هنگام مرور اخبار چه در روزنامه و یا سایت‌های مختلف به مباحث منفی همانند درگیری یا قتل توجهی نمی‌کنم زیرا نمی‌خواهم با این کار ذهن خودم را آزار بدهم.
وی ادامه داد: روزانه در سطح پارک‌ها شاهد وجود افراد معتاد با وضعیت نامناسب و یا کودکان کار هستم و یا اینکه بر اثر یک تصادف کوچک که می‌توان خیلی محترمانه و با گفت‌وگو مشکل را حل کرد شاهد دعوا و زد و خورد و نثار فحش‌های رکیک به همدیگر هستیم؛ بنابراین سعی می‌کنم با بی‌توجهی به این اخبار از ناراحت کردن روح و روانم جلوگیری کنم.
نیاز مخاطب عامل گرایش فرد به اخبار مختلف
بنا بر این گزارش، بعد از شنیدن صحبت‌های چند نفر از اطرافیان، بر آن شدیم تا با جامعه‌شناسی صحبت کنیم تا بیشتر در مورد چرایی این مطلب بدانیم. در همین رابطه پای صحبت‌های مهدی نوری، جامعه‌شناس نشستیم. وی گفت: همواره اخبار منفی به دلیل جذابیت و برانگیختن حس کنجکاوی در انسان سبب می‌شود بیشتر مورد توجه قرار گیرد.
وی ادامه داد: خواننده در این اخبار به‌دنبال یافتن دلیل حادثه، نحوه رخداد حادثه و برخورد با عامل یا عاملان حادثه بوده و این در حالیست که افراد با خواندن اخباری از این دست به نوعی احساس نا امنی می‌کنند و بیشتر به رعایت موارد امنیتی و یا ایجاد احساس آرامش برای خانواده خود تلاش می‌کنند.
وی عنوان کرد: نحوه پرداختن رسانه‌ها هم به اخباری منفی اهمیت زیادی در افزایش بازدید کننده و یا توجه مردم به آن دارد، زیرا همواره رسانه‌ها با آب و تاب بیشتری به آن می‌پردازند.
نوری با ذکر اینکه بیشتر شرایط جامعه افراد را ترغیب می‌کند که به چه اخباری توجه کنند، افزود: در همین چند ماه اخیر به دلیل نوسانات ارز و افزایش قیمت سکه و طلا مردم بیشتر در رادیو تلویزیون به دنبال اخبار اقتصادی بودند تا اینکه بخواهند خبر افتتاح یک فرهنگسرا را گوش کنند زیرا نیاز مخاطب بوده که گرایش آن‌ها را به سمت اخبارمختلف سوق می‌دهد.
وی با بیان اینکه مردم در یک برهه به طور مثال انتخابات بیشتر اخبار سیاسی را دنبال می کنند که کدام کاندیدا چه گفت و یا فلانی در حمایت از این نامزد انتخاباتی چه کاری انجام داد، بیان کرد: در برخی موارد نیز نهادهای حکومتی به رسانه‌ها خط می‌دهند که در کدام حوزه بیشتر فعالیت می‌کنند.
انتشار اخبار منفی سبب انتقال حس بدبینی در افراد جامعه می‌شود
کاوه حجت، روانشناس و معاون تحقیقات و فناوری دانشگاه علوم پزشکی خراسان‌شمالی نیز در این خصوص به ایکنا گفت: بیشتر افراد به دلیل اضطراب و ترسی که در وجود خود دارند به اخبار منفی تمایل نشان می‌دهند و اخبار حوادث را دنبال می‌کنند که این مهم همانند یک هشدار بوده تا برای خودشان رخ ندهد.
وی ادامه داد: اخبار منفی که از سوی رسانه‌ها با رنگ و بوی خاصی منتشر می‌شود تا احساسات مردم را بر انگیخته کند در نتیجه بر تعداد مخاطبان آنان افزوده شود حال اینکه نحوه انتشار اخبار به این روش سبب می‌شود تا اضطراب در جامعه افزایش یافته و به نوعی فضای بدبینی و ناامنی بین مردم ایجاد شود.
وی با بیان اینکه مردم حس بدبینی و احساس ناامنی را به یکدیگردر جامعه منتقل کرده و این موضوع حالت مسری پیدا می‌کند، عنوان کرد: انتشار اخبار منفی همانند خودکشی، در وزارت بهداشت دارای پروتکل‌های خاصی است.
وی با اشاره به اینکه در حوزه روانشناسی بیان هر موضوعی دارای یک روش و برنامه خاصی به‌منظور جلوگیری از شوک، اضطراب و ترس است، عنوان کرد: اما رسانه‌ها و شبکه‌های اجتماعی به این بعد موضوع توجه نکرده و در بیشتر موارد اخبار خود را در قالبی منتشر می‌کنند که بیشتر جنبه تبلیغاتی دارد.
ذائقه مردم را تغییر داده‌ایم
حجت‌الاسلام علی خادمی، مدیرکل سازمان تبلیغات اسلامی خراسان‌شمالی نیزبا بیان اینکه پس از پیروزی انقلاب اسلامی ذائقه مردم نیز تغییر کرد، گفت: نمی‌خواهم از کسی انتقاد کنم اما امسال که چهل سالگی انقلاب را جشن می‌گیریم و وارد دهه پنجم انقلاب می‌شویم باید بررسی کنیم که چه خدماتی به مردم جامعه داده شده است.
وی ادامه داد: باید مسئولان فرهنگی جامعه بیایند بگویند که در کجاها کوتاهی شده که ذائقه مردم در همه مسائل فرهنگی و اجتماعی تغییر کرده، این در حالیست که پیش از این روستاها مولد بودند اما امروز مصرف‌گرا شده‌اند.
خادمی افزود: پیش از این لبنیات و نان و گوشت و صیفی‌جات از روستاها تامین می‌شد اما الان باید این نیازها را از شهر تامین کرده و برای آنان ارسال کنیم با صرف نظر از اینکه ایجاد امکانات رفاهی خوب بوده اما چه کار کرده‌ایم کجای کار اشتباه بوده است.
وی عنوان کرد: در سال‌های گذشته ازدواج به عنوان یک سنت الهی امری پسنیده بود و جوانان در سن کم با یکدیگر ازدواج کرده و به زندگی ساده خود قانع بودند و در کنار والدین خود هم زندگی می‌کردند و پس از کلی سلام و صلوات و اجازه از والدین، در محل دیگری سکونت می‌کردند حال اینکه امروز در جامعه سن جمع کثیری از جوانان از سن ازدواج گذشته و حاضر به ازدواج نیستند.
خادمی با ذکر اینکه مردم در جامعه بشری تابع مسئولان خود هستند و براساس یک روایت از امام علی(ع) مردم فرزند زمان خود هستند، گفت: این میزان آسیب اجتماعی در جامعه خود به خود که به وجود نیامده است بلکه علت و عواملی دست به دست هم داده‌اند تا این مشکلات ایجاد شود.
وی با بیان اینکه نقش رسانه ملی، رادیو تلویزیون در ایجاد این مشکلات چیست، بیان کرد: با توجه به اینکه خدمات رسانه ملی را ارج می‌نهیم اما در حوزه آسیب‌های اجتماعی چه کار کرده است زیرا امروز دیگر تربیت فرد در خانواده شکل نمی‌گیرد بلکه بخشی از این تربیت از سوی والدین، مدرسه، محیط، رسانه و سینما شکل گرفته در این راستا باید عوامل این مهم را بررسی کنیم.
خادمی با ذکر اینکه در گذشته طلاق امری قبیح بود چه شده که امروز جدایی زن و مرد از همدیگر به یک امر عادی و پسندیده تبدیل شده است چه اقدامتی انجام نشده که امروز به این نقطه رسیده‌ایم، افزود: باید عوامل بروز آسیب‌های اجتماعی را در 40 سالگی انقلاب بررسی کرده و به نوعی ریشه‌یابی کنیم زیرا در صورت ادامه راه به این شکل به مقصد نخواهیم رسید.
وی با بیان اینکه اگر راه را از همان ابتدا درست طی می‌کردیم امروز آسیب‌های اجتماعی این طور خودنمایی نمی‌کرد زیرا حوزه فرهنگ منبر و مسجد کارکرد اصلی خود را نداشته است حالا در این بین تهاجم و شبیخون فرهنگی دشمن نیز وجود دارد، یادآور شد: باید امروز مشکلات را ریشه‌یابی کنیم تا براساس برنامه و در راستای پیشگیری، مشکلات را مرتفع کنیم.
به گزارش ایکنا رنگ و لعاب دادن به اخبار موجود در حوزه آسیب‌های اجتماعی از سوی رسانه‌ها نه تنها نمی‌تواند در کارکردهای این حوزه تأثیرگذار باشد بلکه احساس امنیت که مهم‌ترین مقوله برای داشتن یک جامعه سالم بوده را نیز تحت‌الشعاع قرار می‌دهد.
به نظر می‌رسد امروز رسانه‌ها به جای اینکه اخبار مختلف اجتماعی را با هدف برانگیختن احساسات مردم بیان کنند بهتر است خط و مشی خود را بازنگری کنند که به چه هدفی و قیمتی خواهان بیان این مشکلات هستند که در این راستا باید نقش پیشگیری را بیشتر مدنظر قرار دهند نه اینکه ذهن جامعه را به سبب افزایش مخاطب بیشتر، آلوده کنند.
از آن طرف هم باورهای اعتقادی جامعه ضعیف شده زیرا اگر ایمان و اعتقادات و باور دینی جامعه قوی باشد افراد کمتر به سمت آسیب‌های اجتماعی همانند خشونت، قتل و تجاوز می‌روند زیرا همه افراد از مادر که متولد می‌شوند خلافکار یا قاتل نیستند بلکه حتی نوزادان، عارف به دنیا می‌آیند اما نحوه تربیت و آموزش و در درجه مهم‌تر اعتقادات دینی سبب می‌شود افراد از انجام برخی کارها پرهیز کنند یا به سمت انجام کارهایی گرایش پیدا کنند.
در این راستا باید مسئولان امر با اجرای برنامه‌ای مدون از وقوع آسیب‌های اجتماعی در جامعه پرهیز کنند زیرا اگر احساسات مردم هر روز در رابطه با یک خبری در گوشه و کنار کشور جریحه‌دار شود دیگر به نقطه‌ای خواهیم رسید که افراد در برابر این حوادث بی‌اعتنا بوده و اهمیتی برایش قائل نیستد حالا هر چه قدر که دادگاه و قانون بخواهد مجرم را محاکمه کند، زیرا دیگر احساس در جامعه مرده است و نوش دارو بعد از مرگ سهراب فایده ندارد.
انتهای پیام.

captcha