به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) از خراسان شمالی، کریم نجفی برزگر، معاون فرهنگی دانشگاه پیام نور روز پنجشنبه، 6 شهریور، در نشست تخصصی بزرگداشت خواجه معین الدین چشتی که در قالب همایش بینالمللی انجمن زبان و ادب فارسی، در دانشگاه پیام نور بجنورد برگزار شد، اظهار کرد: با برگزاری چنین برنامهها و نشستهایی فرصتی برای صحبت پیشکسوتان زبان و ادبیات فارسی فراهم میشود.
معاون فرهنگی دانشگاه پیام نور گفت: شخصیتهای بزرگ تاریخی، فرهنگی و ادبی حلقه رابط بین سرزمینها هستند که برای قرابت فرهنگها باید به آنها توجه کرد.
وی با بیان اینکه مطالعه تاریخ ایران بدون مطالعه تاریخ هند و تاریخ هند بدون مطالعه تاریخ ایران کامل نیست، افزود: قرنها این ارتباطات ایران با شبهه قاره هند، آنها را در کنار یکدیگر قرار داده است. و کتابی همچون کلیله و دمنه در واقع حلقه روابط ایران و هند پیش از اسلام و بعد از آن است
نجفی برزگر در ادامه با اشاره به سخن رئیس دانشگاه دهلی هند، گفت: اگرچه کلیله و دمنه به زبان سانسکریت بوده و از بین رفته اما ایرانیان به آنان خدمت کردهاند که اکنون ترجمه آن را دارند.
وی افزود: خواجه معینالدین چشتی از چشت در منطقه هرات از توابع خراسان بزرگ بود که اکنون این شخصیت بزرگ محور ارتباطات هند و ایران است.
نجفی برزگر با بیان اینکه اطلاعات ما از بزرگان تاریخ هنوز به طور کامل تحقق پیدا نکرده است، اظهار کرد: برای ما روابط فرهنگی هند و شخصیتهای بزرگ ایرانی که در آنجا هستند بسیار مهم است.
وی با اشاره به برگزاری همایش و بزرگداشت خواجه معینالدین چشتی در هند، بیان کرد: مهمترین چیزی که تا کنون توانسته فکر و نگاه را منتقل کند ملفوظات این بزرگان است.
وی گفت: ملفوظات این بزرگان که حاوی مطالب اخلاقی برای بزرگ و کوچک است توانسته این فرهنگ را زبان به زبان تا زمان حال توسعه دهد و نزدیک کند.
نجفی برزگر با بیان اینکه در این همایش زمینهای ایجاد شد که از شخصیتهای بزرگ بنویسیم، گفت: آثاری از این بزرگان وجود دارد که هنوز شناخته نشده است.
وی با بیان اینکه هندوها خدمات بسیار زیادی به اسلام در سرزمین هند داشتهاند، یادآور شد: با ارادتی که سلاطین هند به خواجه معینالدین چشتی داشتهاند، بسیاری از املاک خود را وقف او کردهاند.
علیاصغر میرباقری فرد از اساتید دانشگاه نیز در این نشست گفت: این نشستها آغاز طرحهای خوبی را در راستای زبان و ادبیات فارسی نوید میدهد.
وی ادامه داد: اگر این نشستها و بزرگداشتها به صورت علمی و عمیق تداوم پیدا کند، شناخت فرهنگ شبهه قاره هند و ایران محقق می شود.
میر باقری فرد بیان کرد: محصولات عینی این جلسه احیاء مقالات به زبان و ادبیات فارسی است که در مجموع این نشست برای شناخت خواجه معین الدین چشتی بود که این امر نمود پیدا کرد.
توفیق سبحانی از اساتید دانشگاه پیام نور نیز در این نشست بیان کرد: بسیار مفید است که آموزش و پرورش در ارتباط با چگونگی آموزش چشتی اطلاع داشته باشد.
وی گفت: مهمترین خصلت چشت، خدماتی است که برای اصلاح عناصر فاسد اجتماعی در تاریج انجام داده است، مشایخ چشتی نه تنها در اسلام بلکه برای اشاعه اسلام بسیار تلاش کردند بطوری که حتی مغولان را چشتی ها به اسلام جذب کردند.