ربابه عاقبتی، مدیر دارالقرآن اسفراین، در گفتوگو با ایکنا در خصوص نیازمندی بشر به کلام وحی اظهار کرد: اعتبار هر کلام یا کتابی به دو عامل گوینده یا نویسنده و محتوای آن بستگی دارد.
وی ادامه داد: در مقام مقایسه دو کلام، اگر گوینده هر دو، اعتبار یکسانی داشته باشد ولی یکی زیباتر و صریحتر از دیگری باشد قطعاً هر شخصی همان را بر کلام دیگر ترجیح میدهد. از سوی دیگر اگر محتوای دو کلام دارای زیبایی و صحت یکسان باشد ولی گوینده یکی اعتبار بیشتری داشته باشد، عقل سلیم آن کلامی را میپذیرد که اعتبار بیشتری دارد.
وی افزود: شخصی را در نظر بگیریم که یقین داریم هیچگاه مرتکب اشتباه نمی شود؛ این شخص قطعا از روی جهالت سخن نمیگوید و همواره مطالبش حکیمانه است. اگر این شخص مطلبی را بیان کند یا بنویسد و ما با فرض اینکه نمیتوانیم به عمق جان و مطلب پیببریم و درک کنیم، پس به نادرست بودن آن حکم نمیکنیم.
عاقبتی تأکید کرد: در نتیجه، این امر را به درک ناقص خود نسبت میدهیم نه نویسنده؛ هر بنده مسلمان و هر خداشناسی نسبت به دانا و حکیم بودن خدای خویش یقین دارد و میداند که او هرگز از سر جهل و بیتوجهی مطلبی را بیان نمیکند.
وی ادامه داد: قرآن یقیناً سخن خداوند متعال است و تکتک الفاظش از جانب او نازل شده؛ پس همان گونه که خداوند برهمه برتری دارد پس سخن قرآن نیز بر سخن دیگری برتری دارد؛ در همین مورد در کتاب بحارالانوار جلد ۹۲ صفحه ۱۹ به نقل از پیامبر بزرگوار اسلام (ص) آمده است: «فَضْل القران علی سائر الکلامه کَفَضْلِ اللّٰه علی خلقه» یعنی برتری قرآن بر سایر کالاها مانند برتری خدا و تمام آفریدگان است.
وی با تصریح بر اینکه قرآن، هم به اعتبار گوینده یعنی خداوند متعال و هم به اعتبار مطالب و محتوایش بهترین کلام کتاب عالم است، افزود: در واقع قرآن، کتابی است که خداوند نازل کرده اما سایر کتابها دست نوشته آفریدههای خدا هستند و نمیتوانیم سایر نوشتهها را با کتابی که خداوند نازل کرده است مقایسه کنیم.
مدیر دارالقرآن اسفراین گفت: کتابهایی که انسانها مینویسند به یک یا چند جنبه از نیازهای بشر و انسان توجه میکند ولی قرآن بیانگر همه جوانب و همه چیزها است. آیه ۸۹ سوره نحل «وَيَوْمَ نَبْعَثُ فِي كُلِّ أُمَّةٍ شَهِيدًا عَلَيْهِمْ مِنْ أَنْفُسِهِمْ ۖ وَجِئْنَا بِكَ شَهِيدًا عَلَىٰ هَٰؤُلَاءِ ۚ وَنَزَّلْنَا عَلَيْكَ الْكِتَابَ تِبْيَانًا لِكُلِّ شَيْءٍ وَهُدًى وَرَحْمَةً وَبُشْرَىٰ لِلْمُسْلِمِينَ: (به یاد آورید) روزی را که از هر امتی، گواهی از خودشان بر آنها بر میانگیزیم؛ و تو را گواه بر آنان قرار میدهیم! و ما این کتاب را بر تو نازل کردیم که بیانگر همه چیز و مایه هدایت و رحمت و بشارت برای مسلمانان است» مصداق همین موضوع است.
وی بیان کرد: قرآن در زمینه رفع نیازهای معنوی و روحی بشر، کاملترین کتاب است؛ از طرفی برای همه انسانها نازل شده نه بعضی از آنها. خداوند حکیم، پیامبر گرامی اسلام را به عنوان آخرین پیامبر در آیه 40 سوره احزاب معرفی کرده و میفرمایند: «مَا كَانَ مُحَمَّدٌ أَبَا أَحَدٍ مِنْ رِجَالِكُمْ وَلَٰكِنْ رَسُولَ اللَّهِ وَخَاتَمَ النَّبِيِّينَ ۗ وَكَانَ اللَّهُ بِكُلِّ شَيْءٍ عَلِيمًا: محمّد (ص) پدر هیچ یک از مردان شما نبوده و نیست؛ ولی رسول خدا و ختمکننده و آخرین پیامبران است و خداوند به همه چیز آگاه است.
مدیر دارالقرآن اسفراین ادامه داد: در ادامه آیه 3 سوره مائده نیز آمده است: «الْيَوْمَ أَكْمَلْتُ لَكُمْ دِينَكُمْ وَأَتْمَمْتُ عَلَيْكُمْ نِعْمَتِي وَرَضِيتُ لَكُمُ الْإِسْلَامَ دِينًا: امروز دینتان را برایتان کامل نمودم و نعمتم را بر شما تمام کردم و به اسلام به عنوان دین شما خوشنود گشتم.
عاقبتی عقاید برخی روشنفکرنما ها مبنی بر اینکه گفتهاند این قوانین هزاران سال قبل بوده و قرآن به درد بشر متمدن امروزی نمیخورد را مضحک دانست و گفت: قرآن زاییده و نتیجه فکر بشر نیست که هزار سال قبل مطالبی را گفته باشد که برای بشرِ امروز، کاربرد نداشته باشد؛ قرآن گفتار خالق بشر است و تحت تاثیر زمان و گذشت عمر قرار نمیگیرد.
وی گفت: حاصل آنکه، غرایز و خصایص طبیعی انسان با تغییر تمدن و تکنولوژی تغییر نمیپذیرد بلکه برای همیشه ثابت است و به همین جهت نیاز به قانون ثابت داریم. قانون ثابت الهی از جانب خداوند به وسیله کتاب الهی برای ما آورده شده و مظهر پیشرفت تمدن ماست که میتوان زندگی خود را با آیات قرآن تنظیم کرده و به پیشرفت برسیم و با تمدن الهی در مسیر زندگی الهی و صراط مستقیم حرکت کنیم.
خبرنگار: زهرا محمدیان
انتهای پیام