به گزارش ایکنا از خراسانشمالی، احمد یزدانی، مدیرکل تامین اجتماعی خراسانشمالی، امروز ۲۷ تیرماه در نشست خبری اظهار کرد: سال گذشته تعداد بیمه شدگان اصلی در سازمان تامین اجتماعی ۱۰۸ هزار نفر بود که امسال این رقم به ۱۱۳ هزار و ۸۰۰ نفر رسیده و این افزایش ۵.۵ دهم درصدی نشانگر کارکرد مثبت حوزه بازرسی و سایر بخشهای این سازمان است.
وی با بیان اینکه ۳۶۳ هزار نفر از مردم معادل ۳۶ درصد جمعیت استان تحت پوشش بیمه تامین اجتماعی هستند که این آمار سال گذشته ۳۴ درصد بود، افزود: امسال تعداد کارگاههای فعال بیمه پرداز نیز به ۱۱ هزار نفر رسیده که این شاخص سال گذشته ۱۰ هزار و ۶۰۰ کارگاه بود که این مهم در راستای بازرسیهای مدام با هدف احقاق حقوق کارگران انجام شده است.
یزدانی با بیان اینکه این سازمان اکنون در استان بدون هیچ مشکل و دغدغهای ماهانه سه هزار میلیارد ریال بابت تعهدات به بیمه شدگان پرداخت میکند که این موضوع نشانگر پویایی سازمان است، افزود: اداره کل تامین اجتماعی خراسانشمالی در بین استانهای تیپ سه جزو استانهای اول است که توانسته در قبال تعهدات عملکرد مثبتی داشته باشد.
وی تصریح کرد: بیشترین طلب این سازمان بیمه گر در استان با ۳۳۰ میلیارد ریال مربوط به شرکت آب و فاضلاب و در مراحل بعدی نیز شهرداری آشخانه و بهکده رضوی هستند.
سعید صدرمنش، مدیر درمان تامین اجتماعی خراسانشمالی نیز در این نشست اظهارکرد: از مجموع مراجعه کننده به حوزه درمان این سازمان ماهانه ۱۰۰ هزار نفر خدمت سرپایی و یکهزار نفر نیز خدمت بستری از مراکز درمانی تامین اجتماعی استان دریافت میکنند.
وی با تاکید بر گسترش فضاهای درمانی برای ارائه خدمت به بیمه شدگان، گفت: درمانگاه تامین اجتماعی بجنورد مرکز استان در فضایی به زیر بنای ۴۰۰ متر مربع پاسخگوی نیاز درمان بیماران نبود که در دوران شیوع بیماری کرونا این کمبود بیشتر نمایان شد.
صدرمنش تصریح کرد: در راستای رفع کمبود فضای درمانی درمانگاهی با زیر بنای چهار هزار و ۶۰۰ متر مربع در جنب بیمارستان تامین اجتماعی بجنورد ساخته شد و این مهم در کمتر از ۲ سال ساخته و مورد بهره برداری قرار گرفت.
وی تاکید کرد: سال گذشته ۸۰ نفر پزشک متخصص داروساز پرستار ماما و... به کادر درمان تامین اجتماعی در استان افزوده شد و امسال نیز ۴۷ نفر به آنها اضافه میشود.
مدیر درمان تامین اجتماعی خراسانشمالی با اشاره به نوبت دهی برای خدمات و مراجعه بیماران، افزود: خط ۳۱۳۰ به صورت استانی با ظرفیت ۹۰ خط ایجاد شده است تا جامعه هدف بتوانند بدون مراجعه به بیمارستان نوبت خود را اخذ کنند و کمتر در صف انتظار بمانند.
انتهای پیام